8. mai 2010

Permisjon, ikke pappaperm ikke mammaperm

postet denne som kommentar på en annen blogg. Gidder ikke redigere den, men den passer bra inn i diskusjonen. 

til Eva Rogneflåten, Jeg vet ikke hvor du har hørt kronargumentet ditt, men jeg så debatten i forkant av stemmingen på høyres landsmøte. Ingen brukte det argumentet. Det er lett å finne opp et argument selv og svare på det selv.

Du kan ikke sammenligne 1993 med i dag! I 1993 var enda ikke likestillinga kommet langt. I dag er det ingen som ikke vil ta ut permisjonen. Og hva faen har arbeidsgiver med saken å gjøre? Greit, i 1993 var det unormalt for mannen og ta ut permisjon, men i dag gjør 90% det. Arbeidsgiver ville ikke ofret det en tanke om en ansett tok ut permisjon.

I flest forhold (husker ikke nøyaktig hvor ofte) så er kvinnen en bedre omsorgsperson en mannen. Det betyr ikke at mannen ikke vil være hjemme eller at han ikke bør være hjemme, men det viser at det kanskje ikke er best 50- 50. Samme går for damene, men i mindre grad, det er ikke alltid at damene er den beste omsorgspersonen. Derfor bør det styres individuelt i hver familie. En dam tar vi kanskje ikke ut mammapermisjon og pappapermisjon lengre. Kanskje vi kun tar ut en helt ordinær permisjon, som deles jevnt ut.

Hører du sier at folk arbeidsgiver ser rart på en som tar ut mer pappapermisjon enn. For det første vil jeg si at det er en enoorm generalisering av arbeidsgivere. Det høres nesten ut som en hver arbeidsgiver er samme person, og han mener at menn aldri skal være hjemme. Arbeidsgivere er ofte enkeltindivider og som alle andre individer er de forskjellige og må få lov til å optre forskjellig til en viss grad. Når det er sagt håper jeg du hører ironien i det du sier, så klart ser noen arbeidsgivere på det som rart. REGJERINGEN har lagt opp til at far skal ha 10 uker permisjon og mor skal ha resten.

I 1993 ga fedrekvoten valgfrihet, i 2010, 17 år senere er det en sovepute. Den gjør kanskje at det er forventet at mann tar ut 10 uker permisjon… det eneste som skal være forventet er at foreldre er voksne personer som kan ta egne valg. Nei til Mammapermisjon, nei til pappapermisjon, valgfri permisjon, ja takk!

Før landsmøte var det et flertall for høyres kvinneforums forslag.


vg, vg, vg, vl, vl, tv2

9 kommentarer:

 1. "I flest forhold (husker ikke nøyaktig hvor ofte) så er kvinnen en bedre omsorgsperson en mannen"
  Så i de fleste tilfelle burde barna tildeles moren ved en separasjon, siden mødre i følge deg, er bedre omsorgspersoner (i de fleste tilfeller) enn fedre?

  Du sier du ikke trekker konklusjoner fra fantasier, hvor har du hentet denne fra hen da? "Foreldrebok anno 1950"?

  SvarSlett
 2. Leter etter kilden min nå. Det var enten en forsknings rapport eller artikkel jeg fant. Poster den her med en gang jeg finner den

  SvarSlett
 3. Okei. Det var flott. :)
  Det er ikke så nøye det. Det var mer ment som et retorisk spørsmål, for jeg oppfattet det som at du bygget dette på føleri og noe du har hørt og er overbevist om er sånn. Heller enn å sjekke fakta selv.

  Å være skeptisk er en god egenskap å ha. Så det er bra at du er skeptisk til den politikk som føres.
  Men det som gjør meg trist ifht Høyres pappapermisjons-vedtak er at dette handler jo ikke om å inkludere far i familien, det handler mer om å ekskludere far, og kalle det for "valgfrihet".

  SvarSlett
 4. Finner enda ikke den rapporten jeg leter etter. Her er en aftenposten artikkel som omhandler no.wikipedia.org/wiki/Terje_Bongard. han har sterke meninger, ikke akkurat dette jeg lette etter. Men er jeg leste en objektiv artikkel om far kontra mor som omsorgsperson.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2291665.ece

  Artikkelen og utspillene hans provoserer og skaper debatt mer enn å fremlegge gode argumenter eller resultater og statistikk fra god forskning.

  Men uansett så handler det ikke om å eksludere far på noen som helst slags måte. Man må likestille far og mor. det at man fikk 6 uker tilegnet far var meget bra i 1993, da hjalp det perfekt for sin hensikt. I dag tar nesten alle ut sine farsuker. For å oppnå bedre likestilling må man da diskutere om man vil fortsette med den styrende politikk å presse flere uker på far, eller å gjøre far og mor like, og ha nok tiltro til dem at de kan gjøre opp egne meninger.

  SvarSlett
 5. nettprat med Leif Edward Ottesen Kennair
  http://tux1.aftenposten.no/nettprat/kennair2008/

  SvarSlett
 6. Problemet med det blir jo igjen at tidligere kunne far da si at, "nå MÅ jeg ta ut min farspermisjon". Nå kommer far, i beste tilfelle, og spør, "kan jeg få ta ut noen uker i pappa-permisjon?". Og sjefen vil, med stor sannsynlighet, som Sanner har advart mot, si nei.

  Hvis det ender slik vil fedre og barna være taperne. Både i forhold til å knytte nære bånd, og det vil også bli mindre likestilling da det vil bli mer naturlig at mor tar seg av barna hvis de blir syke, må noe, etc. Noe som igjen betyr at ved en seperasjon så vil mor få mesteparten av omsorgen for barna.

  Og så går hele profetien om at "mor er en bedre omsorgsperson" i selvoppfyllelse.

  Jeg savner Willoch. Det var (er! :) en klok mann.

  SvarSlett
 7. Ooooh... Den samme Kennair som hyllet en bok for litt tilbake siden som mente at voldtekt var en bra og positiv måte å føre gener videre på? *tssk* *tssk*
  Hvor er skepsisen din mann? Dette er ikke en seriøs forsker.

  Nei, ikke fordi jeg ikke liker konklusjonen hans. Men fordi jeg vet fyren driver med mye rart, og følgelig er jeg -meget- skeptisk til fremgangsmåtene hans.

  SvarSlett
 8. Til anonym den 8. mai 2010 22.40

  siden du ikke oppgir en kilde kan jeg ikke gå ut i fra noe annet enn at du har misforstått poenget. Det er en godt kjent påstand at Voldtekt er en god måte å føre sitt arvemateriale videre på. Folk som tyr til voldtekt vil derfor oftere føre sitt arvematerialet videre enn menn som ikke gjør det. Etter mange år har derfor voldtektsmenn sikret det å spre sitt genmateriale videre bedre enn snille menn.

  MEN! Det er dermed ikke sagt at det er en positiv måte å føre genene videre på. Voldtekt er ikke positivt og det er ikke moralsk riktig. Vil tro at selv voldtektsmenn vet det ikke er positivt det de holder på med.

  Du kan forøvrig lese mer om Kennairs publikasjoner, kvalifikasjoner og tidligere ansettelser her:
  http://folk.ntnu.no/kennair/indeks.html

  Men husk at selv moral er objektivt. Finnes det kun to personer igjen i verden og den eneste dama ikke vil ha sex med den eneste mannen. Er da det moralsk riktige og la hele menneskeheten dø ut, eller er det moralsk riktige og skape et ekstra liv?

  SvarSlett
 9. til anonym den 8. mai 2010 22.37

  Ja Kåre Willoch er en meget klok person, det er også Sanner og Solberg, men jeg tror de tar feil i denne saken. De bruker argumentasjonen som de brukte i 1993 med den slemme farlige arbeidsgiveren. Det høres ut som når SV prater om arbeidsgiveren eller selvstendig næringsdrivende, som en mann som vill deg vondt og suge ute all din arbeidslyst og -moral. Faktisk så er det slik at når den vanlige mannen utviklet seg til å frivillig ta ut foreldrepermisjon utviklet sannsynligvis arbeidsgiveren seg samtidig.

  Skulle gjerne sett Kåre willoch tilbake selv, kan si meg enig der :)

  SvarSlett