5. okt. 2010

Statsbudsjettet: Senk avgiftene på Alkohol og tobakk!

Regjeringen har lagt opp nytt statsbudsjett. Jeg synes det er ekstremt mye fokus på det negative, ved første øyekast virker det bedre enn forventet. Likevel fortsetter jeg å grine over det negative. Det er dessverre tre ting av det som har fått medieoppmerksomhet som irriterer meg.

 1. Avgiftsøkningalkohol og tobakk
 2. Høyere skatter på ”rike” eldre
 3. Utdanning er glemt.

Jeg klarer ikke finne kilden nå på strak hånd, men jeg synes å huske å ha lest noe sånt som det her ”på tross av skyhøye avgifter, ligger svartebørssalget av alkohol på rundt 16 % ”.  For meg høres det fornuftig ut. Svartebørs for tobakksalg er sannsynligvis langt høyere. I følge wikipedia er 27 % av ferdigrullede sigaretter og 68 % av rulle sigaretter kjøpt på det svarte markedet.

Når de rødgrønne argumenterer for høyere avgiftsøkning, tror de svartebørshandel synker da? Tror de at nordmenn kommer til å drikke mye mindre på grunn av prisen? Greit, kanskje konsumet synker ørlite, men utvalget og tilgjengligheten til billig alkohol vil øke. Høye skatter og avgifter er som et mini forbud. Det vil få mange av de samme konsekvensene som et totalforbud, bare i mye mindre grad. Vi kjenner vel alle til 20 – tallet?

Disse pengene som går i det svarte markedet er ikke som de pengene som går til den lokale butikken. Disse pengene sponser ikke nærområdet eller bidrar til særlig mye positivt. I mange aspekter av livet vil Gordon Gekko ha rett, Greed is good. Når grådigheten skjer utenfor det legale markedet derimot, da vil det nesten alltid være negativt. Utenfor det legale markedet skyr personer ingen midler for å opparbeide seg en formue, og vold og drap er ikke uvanlig.

4 kommentarer:

 1. 4: http://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=10041495 Hotell og kjøpessentre kan bli skattelagt.

  SvarSlett
 2. http://www.esig.dinstudio.no/
  Billige e-sigaretter

  SvarSlett
 3. Røyker ikke, men genialt alternativ om det kan erstatte den vanlige røyken.

  SvarSlett
 4. å gjøre at røyk å snus dyrt vill det si mye kriminalitet blant ungdommene som ikke har rådt til røyk å må ha, mye tyveri og naskning i landet!!!

  SvarSlett