5. okt. 2010

Statsbudsjettet: musikere må slutte å syte.

I statsbudsjettet har musikerne fått en større bit av kaka, nå skal en milliard gå til musikkformål. I artikkelen i VG i dag har de fokusert på Marte Hagebø og manageren som er glad for ekstra pengene, så klart er de glade, men burde de fått mer penger?


I dag kan bandet The Dudettes dra på Turne i Italia, riktignok uten en krone til overs. Samtidig som attenåringene drar til Italia sitter de fleste andre i et tapsprosjekt kalt studier, gjerne med en deltidsjobb på siden. Når de vanlige er ferdige med tapsprosjektet sitt kommer de ut med ett stort studielån. The Dudettes som har vært på turne verden rundt, og spilt sin middelmådige musikk til fans på statens regning, slipper lån.


Norske band tjener i dag mye mer enn hva de gjorde før (e24). Til tross for at platesalget har stupt har ingen andre enn platebransjen tapt på dette. Før tok artister gjerne seg en deltidsjobb til de hadde bygd seg opp en liten fanskare, i dag hopper de ut i det. Trenger vi virkelig at artister skal få overleve uten særlig støtte fra tilhengere, men heller på staten?


La oss huske på at barne og ungdomskolen fikk nesten ingenting ...

12 kommentarer:

 1. Den siste setningen din, det er der det ligger, og jeg er helt enig!

  SvarSlett
 2. Ops, nest siste setning mente jeg visst, "Trenger vi virkelig at artister skal få overleve uten særlig støtte fra tilhengere, men heller på staten?"

  SvarSlett
 3. Artister og kunstnere som ikke kan leve av det de produserer, får ta seg en jobb, som vanlige folk.

  Hvorfor i helvete skal jeg betale penger, for at noen skal få bedrive hobbyen sin på heltid ?

  SvarSlett
 4. Jeg er musiker, men faktisk helt enig! Det skal sies at jeg aldri har fått så mye som ei krone i støtte. Vi har riktig nok søkt og søkt og søkt om støtte - men vi kjenner nemlig ikke de som sitter som bestemmer, noe som tydeligvis er en forutsetning. Her går det kun på vennetjenester, og hvem som kjenner hvem - og slett ikke på kvaliteten på musikken. De som har mye fra før skal nemlig få enda mer, enten det er Bjørn Eidsvåg eller Thomas Dybdahl. Men uansett - saken er at jeg greier meg til tross for at jeg ikke får støtte. Og bare se på black metal bandene - jeg kjenner flere som drar ut på europaturne (dette er folk som ikke engang vet at man kunne søke om støtte) og de kommer tilbake igjen med flere titallstusen i overskudd fra salg av merch + honorar fra spilling. Så det er faktisk mulig uten denne mafia-støtte-driten.

  SvarSlett
 5. Kommentaren din er dårlig reflektert.

  Du kan ikke sammenligne musikere som bruker nesten hele livet sitt på "hobbien" med en utdannelse som gir deg god lønn livet ut. Hvor mange er det egentlig som lever av musikken sin, selv om de får støtte?? Se på band idag som Kvelertak og Purified. De har fått litt i støtte, og fronter sin musikkstil langt utover landegrensene. Likevel må flere av disse ta deltidsjobb utenom spillingen som egentlig er mer enn en fulltidsjobb. Samtidig sier de at de har aldri hatt så lite penger før. Uten den lille støtten de har fått, hadde det sannsyligvis vært umulig for dem å reise på turne. Tonopenger kommer tross alt ikke før neste år, og flere av dem har familie og kids.

  Omtrent samtidlige musikere må idag ha deltidsjobb. Og kun band som DumDum Boys, Eidsvåg, AHA osv klarer å leve av Tonopenger.

  Ved å ikke kunne gi støtte til musikere, strupes også mulighetene til å få frem de neste AHA, Dybdahl og Kaizers.

  Du nevner også "oss andre", som studerer og du kaller dette ett tapsprosjekt med lån.
  Du er klar over at staten støtter utdannelsen din med ikke bare ett rimelig lån, men subsidierer også universitet for deg. Tror du ikke ett års skolegang koster egentlig mer enn den tusenlappen eller hva det nå er?

  P.S Jeg er selv musiker, og har gjort dette i over 20 år. Iløpet av disse 20 årene har jeg mottatt totalt ca 50.000 i støtte. Det har hjulpet meg ta brodden av de verste utgiftene ved studioinnspilling osv. Regner med det ligger ca 10 årsverk og 400.000 kr i utgifter i løpet av disse årene -for "hobbien min"


  Og til deg som regner støtten som mafiavirksomhet: Det handler om å kunne skrive skikkelige søknader. Se på det som ett CV. En dårlig CV bringer deg ingen steder.

  SvarSlett
 6. Jeg er musiker, men greier ikke å få meg til å søke om støtte en gang. Det blir for flaut, jeg har lært bedre.. Jeg er oppvokst med en moral om å greie meg selv. Jeg har jobbet ved siden av studiene og jeg har nå skaffet meg en jobb som gjør det mulig for meg å drive med musikk på fritiden, uten at det går utover musikken min, kanskje snarere tvert om. Jeg tror kunstnere TRENGER å svette blod! Drømme bedre drømmer, som blir til kunst. Ellers så blir det bare pysete kvasikunst utav det!
  PS! Anngående å søke om støtte så er det jo AP-folka som sitter på havresekken. Så skal du ha penger så må du regne meg å slikke rumpe til krampa tar deg, og det vil sikkert likevel ikke lønne seg. De gir til kjendiser (kjøper seg inn hos dem=kvalmt!) og de gir til de som bygger nettverk=innflytelse=kontroll=stemmer til neste valg. Enkelt og patetisk greit!
  Avvikle hele kulturstøtten NÅ, så kan den ekte kunsten få blomstre!!!!

  SvarSlett
 7. Driver selv med musikk... dog på hobbybasis.
  Skal jeg få støtte slik at jeg kan slutte å jobbe og leve hobbyen min?
  Vissvass... dersom en er dyktig nok, og vet å promotere seg selv, så kan en kanskje leve av musikken... kan en ikke det, så synes jeg jaggu de kan ta seg jobb ved siden... selv om det betyr at de ikke kan turnere verden rundt for skattebetalernes regning.

  Det samme gjelder disse klattmalerne og metallarbeiderne som kaller seg kunstnere. Enten er kunsten av slik art at en får solgt verkene/arbeidet til en slik penge at en kan ha det som levebrød... hvis ikke så kan de også jaggu ta seg en jobb ved siden av slik at de selv kan finansiere hobbyen sin.

  Hvis ikke så synes jeg at alle som ønsker å spille fotball skal få penger nok til at de kan satse på dette på heltid... talent eller ei.

  SvarSlett
 8. Sweet, enda mer støtte til ny norsk musikk som ikke burde se dagens lys. Hvorfor ikke heller åpne for større stipender til de som GIDDER å ta seg BRYET med en høyere utdanning.

  SvarSlett
 9. Dagens norske musikk er rett og slett stort sett urtråkig. Hvorfor skal norske syngedamer puste og pese som hvalrosser på land. Jeg klarer ikke å konsentrere meg om låtene, men hører bare at de trekker pusten konstant mellom hver setning. Eks. Eva and the Heartmakers. Jeg blir sprø av å høre på det. Og Tone Damli jodler i hver eneste ending, så enhver sveitser ville blitt grønn av misunnelse. Dessuten er melodiene som regel intetsigende, forutsigbare og dritkjedelige.
  Hadde det ikke vært for at media pøser på med de samme låtene konstant hadde ingen giddet å høre på dem. Men på grunn av dette kjøpes de av folk som skaffer seg alt som er tilsynelatende populært.

  SvarSlett
 10. Enig i at kunstnere trenger å svette "blood", og jobbe hardt. Ingen tvil om det. Jeg er heller ikke for at "kunstnere" skal få full lønn for å drive med sitt arbeid. Dette er jo spesielt noe vi ser i klassisk og jazz musikk.

  Men at artister skal få støtte for i det hele tatt ha mulighet til å satse, er jeg 100% for!

  Selv om en jobber på Rimi ved siden av, og såvidt får endene til å møtes pga en bruker all tid på å utvikle og selge seg selv, vil et lite beløp som feks 30.000 gjøre at en kan reise på turne i 2-3 uker å vise seg frem. Denne lille turneen kan være utslagsgivende for suksess. Og det er heller ikke mye penger det er snakk om. Men har man omtrent ingenting, er det vanskelig å få gjort noe som helst.

  Og musikalske eksporter med stor suksess, bringer stooore inntekter til landet.

  SvarSlett
 11. Til anonym ovenfor:
  Om vanlige folk har lyst til å satse på noe må de skaffe pengene selv. Enten får de penger i form av lån, stipend eller sponset fra bedrifter eller privatpersoner. Om en artist er kommet til det nivået at han er god nok til å overleve, vil det være muligheter for økonomisk støtte, eventuelt inngå kontrakter med plateselskaper o.l.. Dette har vi sett mange ganger.

  Folk som bedriver musikk i mindre sjangere på innse at de driver musikk i mindre sjangere. Ta noen spillejobber på siden, selv om det kanskje ikke er akkurat det de brenner for. Om en musiker er villig til å bevege seg litt utenfor sin egen sjanger, gjerne bli med i et større arrangement eller være med å lage noe med komersielle artister, da vil det alltid være penger.

  SvarSlett
 12. Som bekjent av jentene i Dudettes vet jeg at begge både studerer og har deltidsjobber i tillegg til å jobbe med musikken. Deres italia-turné var også deres første utenlandsturné, så hvor du har det fra at de har spilt verden rundt og ikke har lån eller noen bekymringer, vet jeg virkelig ikke.

  SvarSlett