10. nov. 2010

Legaliser og kontroller rusmidlene.

Konservative estimater fra 2005 viste at 2,2 prosent av befolkningen i alderen 15- 64 år hadde røykt cannabis. Uten aldersgrenser, uten å sikkert vite hvor sterkt det de har kjøpt er, og som ofte er kjøpt av kriminelle "bander" som HA og Outlaws. Når du kjøper cannabis kan det være du må til kriminelle gjenger, gjenger ute etter å øke inntektsgrunnlaget og øke medlemmene sine. Om noen jeg er glad i, f. eks. barna mine, hadde begynt å røyke cannabis, ville jeg frykte at de ble med i kriminelle gjenger, mer enn at de utviklet psykiske problemer.

Rusproblematikken som en kriminaliseringen fører med seg er langt større en problematikken legalisering fører med seg, "lesser of two evils", som det heter.I dag kan du lese om 14 åringen som står i Oslo sentrum og selger narkotika. Jeg skal ikke si at, om Norge hadde legalisert Cannabis og andre milde og "snille" rusmidler, ville ingen 14 -åringer solgt narkotika lengre. Det jeg skal si derimot er at inntektsgrunnlaget til de kriminelle hadde blitt kraftig redusert. Og at muligheten de har til å drive i slik skala de gjør i Norge i dag hadde blitt redusert.

Selvfølgelig, i tillegg til argumentet om at inntektsgrunnlaget til kriminelle reduseres ,finnes det jo andre argumenter for at mildere rusmidler skal legaliseres. Blant annet at kriminalisering koster penger, Norge bruker masse penger på å opprettholde forbudet, I form av politi, grensekontroll og lignende. Forbudet koster også Norge masse penger i form av tapt skatt og avgift. Bare det å ta til fornuft vil lede deg mot legalisering av milde rusmidler. Alkohol og tobakk er mye farligere og koster mye mer for samfunnet, likevel er de lovlige. Det gir ingen mening at cannabis skal være ulovlig når slike farlige ting er lov.

Vær så snill, vis meg et overbevisende argument mot legalisering ...

9 kommentarer:

 1. At staten tjener på bøter

  SvarSlett
 2. Staten hadde tjent mye mer på skatter.

  SvarSlett
 3. Jeg satt i hele morges og trimmet marijuana. Jeg dyrker det nemlig hydroponisk, og idag var det Harvest Day! (Nå blir dere vel misunnelige, men hvor jeg bor er dette fullstendig lovlig!) Etter at jeg gikk av med pensjon fra min stilling som ingeniør måtte jeg finne meg en hobby, og hva kan være bedre enn å lære å dyrke førsteklassses cannabis? Så jeg fikk meg et marijuanakabinett som holder opptil 12 planter og ble amatør-marijuanabonde. Sånn er det her i California. Vi har en mengde marijuanabutikker som selger både cannabis til å røyke og bakverk som er laget med cannabis (og som kan gjøre deg utrolig steina.) Men cannabis av toppkvalitet er relativt dyrt ($300 per unse [28 gram]) så det lønner seg å dyrke den selv hvis det er mulig. Denne gangen blir det nok en kvart kilo etter tørking og dette holder til neste gang jeg kan høste, om to måneder. En kvart kilo er nok til kona og meg selv, og venner som kommer på besøk.

  SvarSlett
 4. 2,2 prosent? Særlig.

  SvarSlett
 5. Hvordan ville inntektsgrunnlaget til de kriminelle blitt redusert ved legalisering? Skulle staten overta salget? Ville prisene gått ned eller opp ved statlig salg, moms/skatt/avgifter? Ville de kriminelle slutte å selge stoff dersom staten ble en konkurrent? Selges det smuglersprit til tross for at staten driver Vinmonopolet?

  SvarSlett
 6. Nei til cannabis legalisering!!
  Hva med alle de i norges land som lever av dette eller eventuelt sper på trygda si?
  For å ikke snakke om våre nye landsmenn ved akerselva?
  ALLE BLIR JO ARBEIDSLEDIGE!!
  Og hva med de som er under 21 år som røyker cannabis? (regner med at alders grensa blir 21år ved en eventuell legalisering)

  De får jo ikke kjøpt da, og det ironiske er at det er de som er mest for legalisering..

  Og ved en legalisering så ville kvaliteten gått kraftig ned (lavt thc innhold), pågrunn av statens skadebegrensnings politikk..
  Pluss at prisen pr gram hadde gått kraftig opp,grunnet statens avgifts grådighet(regn med 300kr grammet minimum)..Bare å se på hva som skjer med tobakken (blir dyrere å dyrere...

  Dette hadde igjen ført til at folk hadde handlet på det illegale markedet igjen,fordi skurkene betaler ikke skatt, staten hadde aldri klart å konke ut det illegale markedet uansett..

  Lett å glemme at det finnes gode argumenter mot legalisering også :)

  SvarSlett
 7. Skal en ha en seriøs debatt om legaliserings spørsmålet må en ta høyde for både negative og positive momenter i drøftingen. Det gjelder for alle debatter forsåvidt. Det første momentet jeg la merke til i bloggeiers innlegg var at han satte kriminalitet opp mot psykisk helse. Jeg antar du har god kunnskap om psykisk helse og hvordan slik sykdom kan ramme og arte seg? Psykisk sykdom hos egne barn rammer ikke bare barna, men i høyeste grad deres foreldre. Misbruk av rusmidler må ikke i hovedsak bli et spørsmål om hva som lønner seg økonomisk, hverken for samfunnet, eller for den enkelte bruker. Samfunnsetikk er et annet viktig stikkord i denne debatten. Hilsen masterstudent som just nå sitter og skriver stor oppgave om samfunn og rus.

  SvarSlett
 8. Bra at noen av oss bedriver noe nyttig (tilsiktet til masterstudenten). Jeg er helt ening, det må i aller høyeste grad ikke bare handle om samfunnsøkonomien eller personlig økonomi. Det som også er minst like viktig er å ikke ta det aspektet vekk. De aller fleste ser på økonomi som bare noen tall, du kan ha god, dårlig eller en økonomi mitt i mellom, mange regner dette som relativt uviktig.

  Jeg vil være helt uenig. Den personlige økonomien for brukeren har enorme konsekvenser, etter min mening, kanskje større konsekvenser enn hva skadene fra rusmidlene (i hovedsak marihuana) kan ha. Det er økonomi som drar mange inn i den organiserte kriminaliteten. Skyhøye profittmarginer gir kriminelle et incentiv til vold, og hjelp til rekruttering. Dette kan du se i USA, hver gang staten setter ut en ny offensiv mot narkotika, økes profittmarginene og vold og drap får et boost i amerika.

  Eller som Willy Pedersen sier der, om jeg hadde hatt barn i dette miljøet, så ville jeg vært reddere for at de rotet seg bort i organisert kriminalitet enn at de fikk problemer av rusen
  (fritt oversatt fra: http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/594174/)

  altså ovenfor er en mildt sagt rotete kommentar om den svarte økonomien rundt narkotika. I et tema som du sannsynligvis kan mye mer enn meg om. Uansett, det du sier om at økonomien ikke har mye å si, vil jeg si deg mot hver gang. Økonomi er grunnen til organisert kriminalitet, og økonomi er grunnen til mord og vold. Fjerner du profittmarginene, fjerner du store deler av volden og kriminaliteten. Det du ikke kan fjerne er ettersppørselen og tilbudet kan bare minkes over mindre perioder, til det møter etterspørselen igjen med høyere profittmarginer.

  Uansett, gøy om du sender meg en link eller et tips til hvor jeg får lest oppgaven din, spennende med andre synspunkter og eventuell ny informasjon.

  SvarSlett
 9. Anonym 13. nov 00:36:
  ble sjokkert jeg også. Har alltid hørt ca. 4 %. Uansett står det her: http://www.nettavisen.no/nyheter/article2752696.ece

  anonym 13. nov. 01:02: slutt og trolle -_-

  Anonym 13. nov. 02:46: du ga meg en god latter der :D

  SvarSlett