17. sep. 2010

Begrensninger i religionsfriheten?


Bør det legges begrensninger til religion? Svaret mitt er, både ja og nei. Vi må innse at religion ikke bare er troen på noe overnaturlig, men også utøvelse av forskjellige ritualer. Mange av disse ritualene passer ikke inn i et vestlig samfunn. Om du eier eiendommen, bør du kunne bygge hellige hus og lignende, du bør få lov til å fortelle andre om religionen din, du må få lov til å kle deg annerledes og plassere hvilken som helst bok på toppen av bokhyllen din.

De overstående eksemplene er for meg en selvfølge! Det betyr at ”feil” side kommer til å vinne, og folk vil omskjære barna sine, avstå fra livsviktige vaksiner og avstå fra vestlig medisin til fordel for bønn eller latterlige u-beviste helbredelse. Det er hvert år mange barn som dør en sakte og smertefull død, siden foreldrene tror på guds helbredende makt. Her må noen grenser til, men det må gå på at barn ikke er religiøse, og skal ikke være med på potensielt skadelige aktiviteter. Et åtte år gammelt barn er ikke logisk nok til å ta et standpunkt angående religion. Foreldrene må gjerne avstå fra livsviktig diabetes behandling, han kan gjerne dø sakte og smertefullt på eget ansvar. Et barn derimot, det er en uskyldig tredjepart til foreldrenes brutale syn på vestlig medisin.

Det samme gjelder med, for eksempel omskjæring. I dag blir mange guttebabyer og jentebabyer omskjært, før de har lært å snakke. Mange av de sterkeste nerveendingene sitter i forhuden på penis. Skjære forhuden av vil føre til at sex og onaneringen ikke vil være like godt som dem, som for de som ikke er omskjært. Hvordan kan foreldre rettferdiggjøre dette? Det er et valg som vil ha konsekvenser for resten av livet. Omskjæring av jentebabyer er ofte minst like dårlig gjort, eller verre. Etter noen typer omskjæring av kvinnebabyer, er ofte hele resten av deres seksuelle liv ødelagt, de har ikke bare tatt bort en del av nytelsen.

Om du hadde fått en voksen person til å avstå fra medisin ville det bli kalt vold eller tortur. Det samme gjelder om du holdt han fast og kuttet av forhuden hans. Barn er ikke religiøse, et barn har ikke nok kritisk sans til å ta et standpunkt ovenfor religion. Hvorfor godtar vi at foreldrene tar ofte meget smertefille valg for dem.

Det finnes også andre steder hvor du ikke bør få lov til å utøve din religion fullt ut. Å gå med Burka eller Niqab på flyplasser, kan være en sikkerhetsrisiko og bør heller ikke være lovlig.

3 kommentarer:

 1. gøy om noen sender innlegget videre. Er uten twingly...

  SvarSlett
 2. hmmm... mye å ta tak i her... Det første er at alle regler (med respekt for hva regler virkelig ER) - og det er at de bygges på RINSIPPER.
  Vedr foreldrenes ansvar overfor babyene sine. Enten så HAR foreldre foreldreansvaret, eller så har det IKKE. Det er så enkelt, og så vanskelig på en gang. Og det betyr at dersom foreldrene ønsker noe for barnet sitt, så er det foreldrenes rett.
  Skal OVERformynderiet inn å bestemme, så bestemmer de. Ikke bare i EN sak, men i alt. Hvem skal ha ansvaret?
  Velg selv.

  Synsing innenfor hva man liker/ikke liker er det verste man kan bygger regler rundt, fordi da blir regelverket individuelt, og vil sjelden henge på greip! :)

  ---
  Omskjæring av gutter er overhodet ingenting å ta på vei for. Norske gutter med for trang forhud blir relativt ofte omskåret. Det utgjør bare en forskjell fra å ikke bli omskåret; det er MYE mer hygenisk. Det du skriver om forhuden er feilinformasjon så det holder!! (SORRY)

  ---
  Og så over til klesplagg. Det er innlysende at det burde være påbudt å vise ansiktet sitt, ikke bare i passkontrollen (der de overkledte selvfølgelig MÅ brette opp og vise seg frem), men også i klasserom, og andre steder hvor det er viktig å se at det faktisk er rette vedkommende man har foran seg (oppkjøring på lappen og andre eksamner osv). Men hher finnes det allerede regler på enkelte plasser, og de nye reglene ER under arbeid.

  ---
  Godt råd; ta en diskusjon av gangen, det gjør det lettere med dypere og mer velbegrunnede argumenter :)

  SvarSlett
 3. Til kvinnen:
  Det første du sier er at det bør bygges på prinsipper, om foreldrene har kontroll over barnas oppdragelse. Synes du det er greit, at en mann tidligere denne uka drepte hele familien? Prinsippene dine tilsier jo at han hadde rett til å drepe barna. På samme måte som foreldrene i soltempelordnen drepte sine barn i 1994. Eller hva om faren vil lære opp datteren til å bli en god elsker når hun blir eldre, praktisk.

  De foreldrene har antagligvis gode intensjoner, men du vil likevell ikke støtte dem... håper jeg. Dette er ikke synsing innenfor en sak, og hva jeg liker/ikke liker. Innenfor liberalismen er det akseptert at staten skal beskytte individene for fysisk og psykisk vold, samt beskytte deres eiendommer.

  Under dette går det at du må beskytte barn mot f. eks foreldre som stikke fra diabetes medisiner, om domstolen har sagt at sønnen din skal bli behandlet. Eller Beskytte barn fra omskjæringer.


  ---------------------


  Det du skriver om omskjæring er helt feil, og kommer fra gamle myter. Du bør lese litt mer om omskjæring. Man vet at forhuden har mange nerve endinger, men det er ennå litt usikkert om de utgjør en stor forskjell i nytelsen under sex. Det er var lenge godkjent av begge sider at dette var tilfellet. Prester o.l. har gjennom årevis sagt at omskjæringer hjelper for å unngå at sønnen mastruberer.

  Det er overhodet ikke omskjæring som blir utført på gutter med trang forhud. Her er et sitat fra ung.no:

  oprasjon
  En slik operasjon er ikke stor, og man får vanligvis reise hjem fra sykehuset samme dag. Hvordan operasjonen gjøres er litt forskjellig, i de fleste tilfeller skjærer kirurgen forhuden med to snitt og syr den sammen på en spesiell måte slik at den blir videre. Etter en slik operasjon vil forhuden kunne trekkes tilbake, men utseende på den vil bli litt annerledes. Dersom dette er aktuelt for deg vil kirurgen forklare deg nøyaktig hva som skal skje under operasjonen før du blir operert.  http://en.wikipedia.org/wiki/Circumcision
  http://en.wikipedia.org/wiki/Foreskin


  ---------------------


  Her er jeg enig med deg :) Bortsett fra i klasserom. Ingen grunn til at du må se ansiktet til personer i klasserom.


  ------------------

  Her er jeg enig i deg. Jeg skriver som en hest, og alt for fort og leser ikke gjennom det jeg har skrevet. Jeg tror jeg burde brukt lengre tid på et innlegg.

  På en annen side synes jeg det blir mye mer "autentisk", om ikke alt er planlagt og lagt opp. Taler er f. eks. ofte bedre når de ikke er innøvde og heller kommer spontant som en reaksjon til noe. Dessuten finnes det utrolig mange "finpussede" blogger i blogg Norge.


  Terje

  SvarSlett